Парола

Забравена парола


Регистрирайте се!!!

   
aidemir_079.jpg


В момента 1 гост онлайн
Туризъм
Интересни места
 
Света троицаЦърквата “Света Троица”в с.Айдемир е построена от руските воини през 1829 година.Тук се пазят два свещника, направени от дулата на руски пушки, многобройни ценни ръкописи , някои от които са писани на пергамент. Камбаната е подарена от руски войници по време на  една руско-турски войни , които са се водили на територията на селото. ImageТе се наричат от хората “руски свещници” и се тачат с особена любов заедно с оцелели части от хоругви и примитивно рисувани икони от онова време .Културен паметник “Света троица” е от 1929година с ценни икони  от периода на упадъка на Тревненската художествена школа и иконопис. Сега тя не е реставрирана,но е паметник на културата и се ползва за тъжни ритуали и  Православни празници . Годишно той се посещава освен от населението на с.Айдемир , но и от български и чуждестранни туристи                       
*************
Айдемирски манастир - Покров Богородичен
 
манастир АйдемирАйдемирският манастир е построен през 1996г. , а стените на църквата са изографисани през октомври 2001г. само след 2 месеца усилен труд на 4-ма студенти, на които изографисването е възложено като дипломна работа. Предстои и скорошно изписване на тавана от румънски майстори. Освен изображенията на добре познати светци, в църквата на Айдемирския манастир могат да се видят и портрети на 12 дуросторски светци (от т.нар. Дуросторум, днешна Силистра) от общо 23-мата местни канонизирани светци, както и мощите на един от тях, Св. Тезий. Това прави “Покров богородичен” уникална църква в цяла България. манастир айдемирДругата особеност на църквата е колекцията от т.нар. стъкленици от различни краища на света, които представляват различни по големина стъклени шишета с красиво изработени разпятия в тях. Смята се, че изкусната изработка на множеството детайли в стъклениците се постига с помощта на конци и разбира се, много търпение.

Построяването на манастира става възможно след реституирането на манастирска земя, която е била превърната в дивечовъдно стопанство по време на социалистическото управление. Бившата ловна хижа е дарена на манастира, като понастоящем служи за жилищна сграда на единствените обитатели на манастира – сладкодумната и гостиприемна игуменка Йоанна и една момиче, което й помага. Въпреки напредналата възраст на игуменката, манастирският двор представлява изключително красива и добре поддържана цветна градина, в средата на която беседка примамва морните пътници.
 
Айдемирският манастир “ Покров богородичен” се намира на 2-3км. на запад от гр. Айдемир по посока гр. Русе. 
До манастира се стига по асфалтова отбивка вляво от главния път Силистра-Русе. Разстоянието от главния път е около 1км., а асфалтът е с много добро качество.
Не се предлагат храна и спане. 
тел. 0887700233 
 
Copyright © 2009 Aidemir All rights reserved.
Bsilistra ForumbetBsilistra ForumbetBsilistra open-time
.